Fenomén lhaní v prostředí internetu

Autor/ka
Rok vzniku:
2008
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Článek v periodikách
Online dostupnost
Ne
Podrobnosti o dokumentu

Předmětem provedeného výzkumu byla lež v prostředí chatů – anonymních virtuálních prostředí. Cílem výzkumu bylo získat hlubší vhled do zacházení uživatelů chatů s informacemi pocházejícími od jiných anonymních uživatelů, a do strategií, které využívají při posuzování důvěryhodnosti těchto informací. Provedený výzkum měl explorativní charakter: pomocí metody zakotvené teorie proběhla analýza polostrukturovaných rozhovorů se 7 zkušenými uživateli chatů ve věkovém rozmezí 15-50 let. Z výzkumu vyplynulo, že ačkoliv uživatelé chatů připouštějí vysokou míru výskytu lži v tomto prostředí, pokud nenarazí na zjevnou formu klamání v průběhu komunikace, tento fakt vědomě nezohledňují. V situaci, kdy by měli neustále brát v úvahu možnost přetvářky komunikačního partnera, ztrácela by pro ně tato komunikace význam. Byly identifikovány různé náhradní techniky, které jsou v tomto prostředí omezeného smyslového vnímání a dalších specifik využívány k rozpoznání lži. Je otázkou, zda prostředí chatu dnes již nemůže přímo odkazov at k ’lživému’ kontextu, v němž komunikace probíhá, a označení ’lež’ by pak pro dané chování ani používáno být nemělo.

Koubalíková, Sylvie a Šmahel, David. Fenomén lhaní v prostředí internetu. Československá psychologie, 2008, 52(3), s. 289-301. ISSN 0009-062X.

Východiskem pro článek se stala bakalářská práce: Koubalíková, Sylvie. Fenomén lhaní v prostředí internetu [rukopis]. 2006. 71, [2] l. příl. https://is.muni.cz/th/103214/fss_b/.

Zdroj dat
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001146773&local_base=ANL
Zdrojové periodikum / Zdrojový web
Československá psychologie, Roč. 52, č. 3 (2008)