Výživa a alergie

Autor/ka
Rok vzniku:
2007
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Článek v periodikách
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Nárůst incidence alergických onemocnění je v posledních desetiletích naprosto nepřehlédnutelný a vede nás k hledání možných příčin. Bývá spojován se změnou životního stylu, provázenou zvýšením hygienické péče, kontrolou zdrojů pitné vody, s farmakoterapií, očkováním, ale též se změnami stravovacích návyků. Účinky různých potravin a potravinových doplňků bývají na jedné straně spojovány se spoustou nežádoucích reakcí, na druhé straně poskytují možnost určitého příznivého ovlivnění slizniční imunity, a tím celkového zdravotního stavu. I když mnohé zdravotní problémy s příjmem určitých složek potravy souvisejí, je důležité doplnit i to, že se za tím neskrývá vždy alergie. Dietním intervencím je věnována velká pozornost a ačkoli je zde výzkum teprve na svém počátku, první výsledky se již objevují.

The increase of incidence of allergic diseases in last 10 years is quite evident. Consequently, we concentrate our research on its eventual causes. It supposes to be related to the change of life style, which goes together with the increase of hygienic care, control of drinking water supply, pharmacotherapy, vaccination, but also with the change of board habits. The effects of various food products and its supplements are related to a lot of adverse reactions. 0n the other side, it provides certain possibility of specific favorable influence to mucous immunity and thereby to the state of health in total. Even if a lot of health problems are connected to intake of specific food ingredients, it is important to add, that it is not always the allergy, which is the cause of given problem. We care a lot about a diet intervention and even if the research is on its very beginning, the first results are already evident.

Zdroj dat
https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-200703-0009.php
Zdrojové periodikum / Zdrojový web
Pediatrie pro praxi, Roč. 8, č. 3 (2007)