Výlučná enterální výživa –  léčba první volby Crohnovy choroby u dětí

Autor/ka
Rok vzniku:
2015
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Článek v periodikách
Online dostupnost
Ne
Podrobnosti o dokumentu

Nespecifické střevní záněty zahrnují Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu. Až u 20 % pacientů se Crohnova choroba projeví před 18. rokem věku. Vznik onemocnění v dětství je často provázen růstovou retardací a poruchou kostního metabolizmu. Terapeutický přístup se v některých léčebných postupech liší od léčby dospělých. Jde především o iniciální indukční terapii nově diagnostikovaného dětského pacienta s Crohnovou chorobou, kde ve většině případů používáme exkluzivní enterální výživu, která v posledních letech z velké části nahradila léčbu kortikoidy. Tato léčba podle dostupných studií indukuje endoskopickou remisi lépe než kortikoidy, zlepšuje kostní metabolizmus a růstové i nutriční parametry. Je většinou dobře tolerovaná a při správném podání má minimum komplikací a nežádoucích účinků.

KARÁSKOVÁ, Eva. Výlučná enterální výživa - léčba první volby Crohnovy choroby u dětí. Gastroenterologie a hepatologie. 2015, 69(6), 531-535. ISSN 18047874 (tištěná verze).

Zdroj dat
https://www.prolekare.cz/casopisy/ceska-slovenska-gastro/2015-6-3/vylucna-enteralni-vyziva-lecba-prvni-volby-crohnovy-choroby-u-deti-56933
Zdrojové periodikum / Zdrojový web
Gastroenterologie a hepatologie, Roč. 69, č. 6 (2015)