Bojovnice Eliška — Proč nechodí Esther a Honzík — Dětský neurolog Alfréd Böhm

Autor/ka
Rok vzniku:
2012
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Videozáznam
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Že choroby srdce a cév postihují i mladší ročníky než padesátníky a šedesátníky, se obecně ví. Ale mozková mrtvice u dítěte je asi pro všechny šok. A většinou právě už v dětství se projevuje jiná vážná neurologická diagnóza, zaviněná chybným genem.
Nemoc, která se u dětí objevuje jen vzácně, zasáhla do života Elišky Návratové z Ostravy. I když to zní neobvykle - v jejich šesti letech ji postihla těžká mozková mrtvice. V Česku se s takovou diagnózou potýkají podle odhadu neurologů možná desítky, možná stovka dětí ročně. Eliška a její rodina s ní bojují více než pět let.
Spinální svalová atrofie se projevuje většinou hned v dětství a postupně při ní ochabuje svalstvo včetně dýchacího. Je to nevyléčitelná nemoc, vyvolaná chybným genem. Léky, které přinášejí určitou naději, se zatím stále testují. Příběhy dvanáctileté Ester z Brna a desetiletého Honzíka z Ostravy.
Malým pacientům, především těm s dětskou mozkovou obrnou, epilepsií i dalšími chorobami, se věnuje skoro půl století. Léčil jich několik tisíc. Jezdí z různých koutů Česka i ze zahraničí a mnozí dodnes vzpomínají na Dětské centrum pro léčbu poruch hybnosti, které v Českém Těšíně léta vedl.

Délka videozáznamu: 00:26:03.

Zdroj dat
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10315080042-tep-24/412231100222020/