Bariérová funkce kůže – nový pohled při péči o dětskou pokožku

Autor/ka
Rok vzniku:
2012
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Článek v periodikách
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Péče o nejsvrchnější vrstvu kůže je klíčem k udržení stability kožního ekosystému, prevencí vzniku mnohých kožních onemocnění a hraje zásadní roli v léčbě a stabilizaci chronických dermatóz s dysfunkční kožní bariérou, z nichž nejrozšířenější je atopická dermatitida. V ČR je atopický ekzém zjišťován v anamnéze přibližně u 0,8 milionu obyvatel, přibližně 0,6 milionu lidí ve své anamnéze udává asthma bronchiale. Ačkoli je onemocnění geneticky predisponováno, je porucha bariérové funkce kůže jedním z důležitých patogenetických faktorů.

Care of the uppermost layer of the skin is crucial in maintaining the stability of the skin‘s ecosystem, prevents the development of numerous skin diseases, and plays an essential role in the treatment and stabilization of chronic skin conditions with a defective skin barrier function, with atopic dermatitis being the most widely spread. In the Czech Republic, about 0.8 million inhabitants have a history of atopic eczema and approximately 0.6 million people report a history of bronchial asthma. Although there are genetic predispositions to developing the condition, impairment of skin barrier function is among important pathogenetic factors.

Zdroj dat
https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-201201-0004_Barierova_funkce_kuze_8211_novy_pohled_pri_peci_o_detskou_pokozku.php
Zdrojové periodikum / Zdrojový web
Pediatrie pro praxi, Roč. 13, č. 1 (2012)