Zubní kaz v raném dětství

Autor/ka
Rok vzniku:
2009
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Článek v periodikách
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Zubní kaz v raném dětství – early childhood caries (ECC) – je v současné době používaný termín pro zubní kaz u kojenců a batolat. ECC je multifaktoriální, přenosné a infekční onemocnění. Klíčovými faktory při vzniku ECC jsou mikroflóra, sacharidy, slina a vnímavá zubní tkáň společně s nezralým imunitním systémem dítěte a vyvíjející se mikroflórou. Nezralá sklovina a vývojové defekty skloviny jsou dalšími rizikovými faktory společně s ekonomickými, sociálními, kulturními a behaviorálními aspekty. ECC má charakteristický klinický obraz zahrnující rychlý vznik kariézních lézí a postižení zubních plošek, které jsou obvykle velmi odolné vůči vzniku zubního kazu.

Early childhood caries (ECC) is the currently accepted term used to describe dental caries occuring in infants and toddlers. ECC is a multifactorial, transmissible and infectious disease. The microflora, suger substrate, saliva and succeptible tooth tissues are key factors involved in the pathogenesis, together with the immature host defence system and developing bacterial flora. Immature enamel and developmental defects of enamel are the next important etiological factors together with economical, social, cultural and behavioral aspects. Affection of many teeth, rapid development of lesions and caries in tooth surfaces mostly very resistant are characteristic clinical symptoms of ECC.

Související obsah

Problematikou dětského zubařství se na portále Šance Dětem zabývá článek od Romana Šmuclera s názvem "Dětská stomatologie".

Zdroj dat
https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-200906-0011_Zubni_kaz_v_ranem_detstvi.php
Zdrojové periodikum / Zdrojový web
Pediatrie pro praxi, Roč. 10, č. 6 (2009)