Ztráta palce u teenagera: možnosti řešení a dlouhodobé výsledky

Autor/ka
Rok vzniku:
2012
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Článek v periodikách
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Palec je funkčně i esteticky velmi důležitou součástí ruky. Jeho ztráta může vést nejen k psychické deprivaci, zvláště v dětském kolektivu, ale také ke značné kompromitaci v oblasti samotné funkce. V posledních letech se v oblasti rekonstrukce palce začínají významně prosazovat mikrochirurgické techniky. V kazuistice je popsán případ traumatické ztráty palce s jeho následnou rekonstrukcí, u které byly využity, pro lepší funkčnost a vzhled, hned dva volné laloky twisted two toe a muskulokutanní lalok m. serratus anterior.

The thumb is a very important functional as well as aesthetic component of the hand. Its loss may not only lead to mental deprivation, particularly among children, but also to a marked limitation in the function itself. In recent years, microsurgical techniques have acquired a major role in thumb reconstruction. The present case report describes a case of a traumatic loss of a thumb and its subsequent reconstruction in which, for the purpose of better function and appearance, two free flaps, twisted two toe and serratus anterior musculocutaneous flap, were used.

Zdroj dat
https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-201205-0011_Ztrata_palce_u_teenagera_moznosti_reseni_a_dlouhodobe_vysledky.php
Zdrojové periodikum / Zdrojový web
Pediatrie pro praxi, Roč. 13, č. 5 (2012)