Vliv modifikovaného způsobu vyšetření aktivity autonomního nervového systému na výsledky spektrální analýzy variability srdeční frekvence

Autor/ka
Rok vzniku:
2013
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Článek v periodikách
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Pro oscilaci po sobě jdoucích RR intervalů se v literatuře vžilo označení variabilita srdeční frekvence (HRV), která je obecně považována za neinvazivní index aktivity autonomního nervového systému (ANS). Snaha o zvýšení senzitivity metodiky hodnocení HRV společně se zjednodušením interpretace výsledků spektrální analýzy (SA) HRV byla motivem k vytvoření komplexních indexů SA HRV. Tyto indexy sdružují všechny věkově závislé spektrální ukazatele získané při standardizovaném ortoklinostatickém manévru (leh-stoj-leh). V souvislosti s výpočtem indexů SA HRV je už méně známo, že pro jejich kalkulaci je nezbytný stoj a druhý leh, přičemž první leh slouží výhradně pro standardizaci podmínek před vyšetřením.

Novotný, Jan, [et al.]. Vliv modifikovaného způsobu vyšetření aktivity autonomního nervového systému na avýsledky spektrální analýzy variability srdeční frekvence. Medicina Sportiva Bohemica et Slovaca,. 2013, roč. 22, č. 1, s. 46-47. ISSN 1210-5481.

Zdroj dat
https://kramerius.medvik.cz/search/nimg/IMG_FULL/uuid:b6449e48-bb43-11e3-a922-d485646517a0#page=1
Zdrojové periodikum / Zdrojový web
Medicina Sportiva Bohemica et Slovaca,. 2013, roč. 22, č. 1