Souvislost mezi prosociálním chováním a vyžadováním prosociálního chování [rukopis]

Autor/ka
Rok vzniku:
2006
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Vysokoškolská práce
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Bakalářská práce zabývající se problematikou souvislosti mezi prosociálním chováním a vyžadováním prosociálního chování.

Práce se zabývá zejména souvislostí mezi tendencí cloveka chovat se prosociálne a tendencí prosociální chování vyžadovat od ostatních. V teoretické cásti vysvtluje ruzná pojetí prosociálního chování a jeho jednotlivých složek a nabízí seznam faktoru, které mohou ovlivnit, zda se clovek zachová prosociálne nebo ne. Teoretická cást se také zabývá možnými zisky a náklady na prosociální chování a možností ocekávání prosociálního chování jako jednoho z techto zisku. Empirická cást se venuje zejména potvrzení hypotézy, že tendence chovat se prosociáln souvisí s tendencí prosociální chování vyžadovat. Mezi obma tendencemi byl nalezen statisticky významný slabý pozitivní vztah (hodnota Pearsonova koeficientu korelace 0,249). Práce také overuje, zda je pohlaví faktorem ovlivujícím tendenci chovat se prosociálne a tendenci prosociální chování vyžadovat. Vliv pohlaví na tendenci chovat se prosocálne se neprokázal. O neco vetší tendenci prosociální chování vyžadovat prokázaly ženy. Jednou ze složek prosociálního chování je spolupráce. V rámci sberu dat se autor zameril na to, v cem respondenti nejcasteji nabízejí spolupráci. Ve trech petinách pírpadu se uvádenou oblastí pro spolupráci ukázala být škola. Všichni respondenti výzkumu byli studenti Masarykovy Univerzity v Brne. Jako metoda sberu dat byl zvolen elektronicky distribuovaný dotazník. Analyzováno bylo celkem 340 odpovedí.

Procházka, Jakub. Souvislost mezi prosociálním chováním a vyžadováním prosociálního chování [rukopis]. 47 l., [9] l. příl.

Zdroj dat
http://is.muni.cz/th/99533/fss_b/