Socializace a výchova v neúplné rodině s rozvedenou matkou v souvislosti s proměnami české společnosti od druhé poloviny 20. století do současnosti

Autor/ka
Rok vzniku:
2006
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Vysokoškolská práce
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

V úvodu jsou osvětleny charakteristiky zvoleného tématu, cíle práce a základní údaje popisující praktickou část práce. Teoretická část začíná popisem rodiny, jejími funkcemi, životními cykly a sociálními aspekty rodiny. Dále je pokračováno tématem neúplné rodiny a jejími typy. Jedním z typů neúplných rodin je rozvedená rodina. Aby mohl být vysvětlen pojem rozvod manželství a informováno o jeho důvodech a následcích, je neprve popsáno samotné manželství. Teoretická část práce je uzavřena obsáhlou kapitolou týkající se spojitostí mezi dětmi a rozvodem jejich rodičů. V této kapitole je pojednáno o důsledcích rozvodové a porozvodové situace pro děti, o nevhodném chování rodičů, které děti negativně ovlivňuje, a zahrnuty jsou i kapitoly s tématikou adaptace na život členů rodiny po rozvodu manželství. Porozvodová adaptace dospělých se podle autorky totiž velmi úzce pojí s porozvodovou adaptací dětí. Jestliže totiž není na život po rozvodu zadaptován alespoň ten rodič, jenž má dítě v péči, jeho psychická nevyrovnanost se podle autorky odráží ve velké míře i ve vývoji dítěte.

V praktické části jsou představeny kasuistiky tří žen. Za každou z jednotlivých kasuistik následuje vlastní interpretace dané kasuistiky autorkou. Tato část práce je uzavřena kapitolou, ve které jsou porovnávány dosažené informace z kasuistik, autorka zde souběžně reflektuje předsevzaté cíle výzkumu.

Cílem práce je zjistit, zda jsou ženy dnes (rok 2006) lépe připraveny na život po rozvodu a na problémy s ním spojené, než ženy před čtyřiceti lety.

Zdroj dat
http://is.muni.cz/th/110180/ff_b/