Šilhající dítě v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost

Autor/ka
Rok vzniku:
2013
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Článek v periodikách
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Strabizmus postihuje asi 5–7 % dětské populace. Šilhání nebývá jen izolovanou klinickou jednotkou, ale je spojeno s řadou rizikových funkčních poruch, z nichž nejzávažnější je tupozrakost, která se vyskytuje až v 50 %. Léčba strabizmu je komplexní a podílejí se na ní nejen dětský oftalmolog, ortoptická sestra a zrakový terapeut, ale také praktický lékař pro děti a dorost (PLDD) a dětský neurolog. V článku uvádíme přehled problematiky vzniku a vývoje strabizmu, diagnostická úskalí, praktické rady a doporučení týkající se péče o děti se šilháním. Úloha PLDD spočívá ve stanovení zrakové ostrosti, případném určení typu strabizmu a rozhodnutí o odeslání pacienta na příslušné specializované pracoviště.

Strabismus affects about 5–7% of the child population. Squint usually is not only an isolated clinical entity, but is associated with a number of functional disorders, the most serious of them is amblyopia, which occurs in up to 50%. Treatment of strabismus is complex and takes part in her not only child ophthalmologist, ortoptic sister and visual therapist, but also a general practitioner for children and adolescents (PLDD) and a pediatric neurologist. In the paper we present an overview of issues and development of strabismus, diagnostic pitfalls, practical advice and recommendations concerning the care of children with strabismus. The role of PLDD is to determine visual acuity, possible identification of the type of strabismus and the decision to send the patient to the appropriate specialist department.

Související obsah

Problematice (nejen) šilhání se na portále Šance Dětem věnuje sekce článků "Oční vady a onemocnění (očí) u dětí".

Zdroj dat
https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-201306-0003_Silhajici_dite_v_ordinaci_praktickeho_lekare_pro_deti_a_dorost.php
Zdrojové periodikum / Zdrojový web
Pediatrie pro praxi, Roč. 14, č. 6 (2013)