Psychologická podpora vyšetřování závažné trestné činnosti s důrazem na metodu profilování neznámého pachatele [rukopis]

Autor/ka
Rok vzniku:
2006
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Vysokoškolská práce
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Rigorózní práce zabývající se problematikou psychologické podpory vyšetřování závažné trestné činnosti s důrazem na metodu profilování neznámého pachatele (zahrnuje např. problematiku sériových vražd nebo sexuálního násilí včetně toho pedofilního).

Cílem předkládané práce je seznámit čtenáře se skutečnými možnostmi specializované psychologické pomoci v rámci právní a zejména kriminalistické vyšetřovací praxe. Psychologická podpora vyšetřování trestných činů je využívána zejména ve výjimečně komplikovaných případech, kdy selhaly konvenční vyšetřovací postupy, případně tehdy, nelze-li je použít. Typickým příkladem jsou zločiny sériové, páchané na dětech či takové, u nichž nelze určit motiv. Vlastní text je rozdělen do dvou částí. V první je představena konzultační činnost forenzních psychologů a jsou přiblíženy speciální psychologické postupy a metody, používané v psychologické praxi. Druhá část je věnována podrobnějšímu rozboru jedné ze specializovaných podpůrných metod - a to problematice psychologického profilování neznámého pachatele.

Ferbarová, Romana. Psychologická podpora vyšetřování závažné trestné činnosti s důrazem na metodu profilování neznámého pachatele [rukopis]. 2006. 98 l., ca [50] l.

Zdroj dat
http://is.muni.cz/th/9252/fss_r/