Psychické reakce dětských obětí sexuálního zneužívání a znásilnění

Autor/ka
Rok vzniku:
2011
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Článek v periodikách
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Sexuální zneužívání a znásilnění jsou velmi závažnými zásahy do života každého dítěte s okamžitými i pozdními psychickými následky obdobnými jako po jiných traumatech, ale nezřídka s těžším průběhem a specifickým narušením vývoje. Nespecifickou reakcí je akutní reakce na stres, posttraumatická stresová porucha (PTSD) a přetrvávající změna osobnosti. Specifickým následkem je sexualizace, narušení sexuálního života a schopnosti navázat a udržet partnerské vztahy a suicidální jednání. Léčba je možná, ale oběti ji často odmítají. Obvinění ze sexuálního zneužívání je falešné jen v 5–10 %, ale děti často berou obvinění zpět pod tlakem svého okolí. Při vyšetřování může dojít k sekundární viktimizaci oběti. Je uvedeno 8 kazuistik.

Sexual abuse and rape are very serious disturbances of a child’s life with both immediate and delayed psychological effects similar to those following other traumas, but not uncommonly with a more severe course and a specific development disorder. Nonspecific reactions include acute reaction to stress, post-traumatic stress disorder (PTSD) and persistent personality change. Specific effects are sexualization, impaired sexual life and ability to establish and maintain partner relationships, and suicidal behaviour. Treatment is possible, but victims often refuse it. Accusation of sexual abuse is false in only 5–10%; however, children often withdraw their accusation under the pressure of their surroundings. Secondary victimization of the victim may occur during investigation. Eight case reports are presented.

Související obsah

Problematikou sexuálního zneužívání dětí se na portále Šance Dětem zabývají primárně:

- článek od Alexandry Fraňkové s názvem "Mýty a fakta o sexuálním zneužívání dětí"

- článek od Radima Uzla s názvem "Sexuální výchova v rodině i ve škole"

- článek od Ivety Jonášové s názvem "Sexuální zneužívání dítěte"

- sekce článků s názvem "Komerční sexuální zneužívání dětí a dospívajících"

- článek od Evy Hurychové s názvem „Důsledky sexuálního násilí a zneužívání“.

Zdroj dat
https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-201105-0008_Psychicke_reakce_detskych_obeti_sexualniho_zneuzivani_a_znasilneni.php
Zdrojové periodikum / Zdrojový web
Pediatrie pro praxi, Roč. 12, č. 5 (2011)