Přístup k antibiotické terapii komunitních respiračních infekcí u dětí

Autor/ka
Rok vzniku:
2011
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Článek v periodikách
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Státní zdravotní ústav, Praha Kontinuální příznivá situace v oblasti citlivosti k penicilinovým antibiotikům u Streptococcus pyogenes a Streptococcus pneumoniae coby nejvýznamnějších původců komunitních bakteriálních respiračních infekcí potvrzuje vhodnost použití penicilinu, respektive amoxicilinu, pro léčbu respiračních infekcí v ambulantní praxi v České republice. Naproti tomu důsledkem rostoucí, racionálně nepodložené preskripce makrolidových antibiotik je narůstající rezistence k těmto přípravkům, a to zejména u kmenů získaných od dospělých pacientů.

The continuing favorable situation in terms of susceptibility to penicillin-like antibiotics in Streptococcus pyogenes and Streptococcus pneumoniae as the most significant etiologic agents of community-acquired bacterial respiratory tract infections confirms the appropriateness of using penicillin and/or amoxicillin to treat respiratory tract infections in the outpatient setting in the Czech Republic. By contrast, the result of irrational use and overprescription of macrolide antibiotics is a growing resistance to these drugs, particularly in strains obtained from adult patients.

Zdroj dat
https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-201104-0003_Pristup_k_antibioticke_terapii_komunitnich_respiracnich_infekci_u_deti.php
Zdrojové periodikum / Zdrojový web
Pediatrie pro praxi, Roč. 12, č. 4 (2011)