Přehled lokální léčby akné

Autor/ka
Rok vzniku:
2012
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Článek v periodikách
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Akné je chronické zánětlivé onemocnění, které v období puberty postihuje až 90 % mladistvých. Má mnoho různých forem, od minimálních projevů až po těžké rozsáhlé postižení kůže obličeje a trupu. Výraznější zánětlivé projevy se vyskytují asi u 15 % postižených jedinců. K ústupu akné dochází většinou do 25 let věku, ale u určitého procenta postižených může akné přetrvávat až do dospělosti. V akutní fázi vyžaduje účinnou lokální, v některých případech i celkovou léčbu.

Acne is a chronic inflammatory disease that affects up to 90 % of young people at puberty. It takes many various forms, ranging from minimal manifestations to severe extensive involvement of the facial and truncal skin. More pronounced inflammatory manifestations occur in approximately 15 % of affected individuals. Acne usually subsides by 25 years of age, but in a small proportion of cases it may persist until adulthood. In the acute phase, effective local and, in some cases, even systemic treatment is required.

Související obsah

Problematikou akné se na portále Šance Dětem věnuje článek od Andrey Vocilkové s názvem "Nejčastější kožní problémy u dětí a dospívajících".

Zdroj dat
https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-201206-0018_Prehled_lokalni_lecby_akne.php
Zdrojové periodikum / Zdrojový web
Pediatrie pro praxi, Roč. 13, č. 6 (2012)