Plavba za zdravím, aneb tak trochu jiná nemocnice

Autor/ka
Rok vzniku:
2013
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Videozáznam
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Před jedenácti lety se pediatrům Orlickoústecké nemocnice splnil sen. Po mnoha letech úsilí byl otevřen zcela nový pavilon dětského oddělení nemocnice. Unikátní projekt, na jehož zrodu i samotné realizaci se podíleli architekti, stavaři, výtvarníci i sami zdravotníci, nás znovu v Klíči přivádí k tématu respektování a uspokojování potřeb hospitalizovaných dětí.

Plavba za zdravím, při které se na palubě lodi ocitají nemocné děti společně se zdravotníky a rodiči, je nejen kouzelně výtvarně ztvárněná podoba dětského oddělení nemocnice v Ústí nad Orlicí, ale zároveň symbolicky vyjádřená cesta, jak společně šetrně, citlivě a účinně pomáhat dětem v době jejich nemoci. S kamerou nahlédneme do krásného prostředí vodní říše (ne náhodou se pan primář jmenuje Ryba), ale především účelně řešených prostor, které ojedinělým způsobem respektují různě se měnící potřeby nemocného dítěte a jeho rodinného doprovodu. Na dětském oddělení této nemocnice také kdysi začínal Gary A. Edwards - první zdravotní klaun v Čechách a tak nebude náhodou, že našimi průvodci budou zdravotní klauni.

Zavzpomínáme na jednoho z místních pacientů a žáků nemocniční školy - Jakuba Jakoubka, malého chlapce, kterému ztížila plavbu životem těžká nevyléčitelná nemoc. V jeho veselých obrázcích zůstal zatím nenaplněný sen, který se jednou, jak věří lékaři i rodiče takto nemocných dětí, určitě stane skutečností.

Dětské oddělení Orlickoústecké nemocnice je ojedinělé také nabídkou dalších aktivit pro zdraví dětí. Nahlédneme do kurzu resuscitace malých dětí nebo nabídneme kontakt na místní Klub rodičů a přátel diabetických dětí Cukříci.

Délka videozáznamu: 00:26:03.

Zdroj dat
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096060107-klic/213562221700019/