Ošetřovatelství v paliativní péči o dětské klienty

Autor/ka
Rok vzniku:
2012
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Článek v periodikách
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Práce se zabývá tématem paliativní péče u dětských pacientů/klientů. Je tvořena na podkladě kvalitativního výzkumného šetření, které sledovalo dva cíle. První měl za úkol zmapovat možnou potřebu paliativní péče u dětí v ČR. Byla použita výzkumná metoda obsahové analýzy dokumentu z dat získaných z Českého statistického úřadu. Z těchto údajů bylo odhadnuto, kolik dětí v ČR by mohlo vyžadovat paliativní péči. Druhý cíl měl za úkol zmapovat možnosti ošetřovatelských služeb v paliativní péči u nemocných dětí na území ČR. Pro realizaci tohoto cíle byla použita kvalitativní výzkumná metoda hloubkového rozhovoru u 6 respondentů na 6 pracovištích. Výsledky šetření informují o možnostech poskytování paliativní péče o děti a jejich rodiny na daných odděleních.

Ratiborský J., Fendrychová J. Ošetřovatelství v paliativní péči o dětské klienty. Pediatrie pro praxi 2012; 13(4): 262–264. ISSN 1213-0494 (tištěná verze). ISSN 1803-5264 (online verze).

Související obsah

Problematikou paliativní péče (péče o nevyléčitelně nemocné a / nebo v terminální fázi onemocnění) se na portále Šance Dětem zabývají:

- sekce článků s názvem "Paliativní péče o děti"

- článek od Jany Víchové s názvem "Dětský strach ze smrti - vychází ze strachu z opuštění, samoty a izolace".

Zdroj dat
https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-201204-0014_Osetrovatelstvi_v_paliativni_peci_o_detske_klienty.php
Zdrojové periodikum / Zdrojový web
Pediatrie pro praxi, Roč. 13, č. 4 (2012)