Nové možnosti individuální přípravy dermatologických léčivých přípravků pro pediatrii

Autor/ka
Rok vzniku:
2012
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Článek v periodikách
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

V průběhu posledních let došlo k obohacení magistraliter přípravy o další účinné látky. Příspěvek seznamuje s individuální přípravou polotuhých přípravků určených k aplikaci na kůži či sliznice s místním účinkem pro použití v pediatrii. Představuje blíže tři látky – dexpanthenol, roztok mléčnanu sodného a mandlový olej, které tak rozšiřují možnosti magistraliter přípravy dermatologik, a dále uvádí příklady vhodných receptur využitelných v pediatrii: oleokrém s dexpanthenolem a ureou pro kojence, epitelizační mast s vitaminem E, hydrokrém s glycerolem, nosní emulgel s vitaminem E (Nasopanthil), oleomast obsahující čištěný mandlový olej, oxid zinečnatý, dimetikon a vitamin E, chladivý změkčující krém a jako lokální antimykotikum oleogel s nystatinem.

In recent years magistral preparation has been enriched with several new substances. This paper presents some possibilities of extemporaneous preparation – semisolid preparations intended for the skin or mucosa application with local effect, suitable for pediatric use. It introduces in detail three substances – dexpanthenol, sodium lactate solution and almond oil. The article presents examples of suitable recipes for pediatric use: water-in-oil (w/o) cream with dexpanthenol and urea for infants, epithelizing ointment with vitamine E, oil-in-water (o/w) cream with glycerine, nasal emulsion gel with vitamine E (Nasopanthil), ointment containing purified almond oil, zinc oxide, dimeticone and vitamine E, cooling emolient cream and as suitable topical antimycotic an oil gel with nystatine is introduced.

Zdroj dat
https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-201204-0009_Nove_moznosti_individualni_pripravy_dermatologickych_lecivych_pripravku_pro_pediatrii.php
Zdrojové periodikum / Zdrojový web
Pediatrie pro praxi, Roč. 13, č. 4 (2012)