Možnosti prevence alergie v prenatálním i postnatálním období v roce 2013

Autor/ka
Rok vzniku:
2013
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Článek v periodikách
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Alergická onemocnění se manifestují u stále většího procenta populace. Klíčem k prevenci je velice pravděpodobně navození imunologické tolerance vůči alergenům. Doporučená opatření však dosud vycházejí jen omezeně z medicíny založené na důkazech. V současné době lze doporučit u zdravých dětí hodnotnou a pestrou stravu bez eliminace alergizujících potravin, kterou je nutné zachovávat i v graviditě a při kojení. Nejlepší je exkluzivní kojení po dobu nejméně 4 měsíců. Nemléčné příkrmy, včetně alergizujících potravin zařadit do konce 6. měsíce věku. Další zásadou je dodržovat zdravý životní styl a vyhnout se pobytu v lokalitách se znečištěným prostředím, zvláště u frekventovaných dopravních komunikací.

Allergic diseases are manifested in an increasingly greater percentage of the population. The key to prevention is very probably to induce immunological tolerance to allergens. Recommended measures are still based in part on evidence-based medicine. At present, it is advisable high-quality and varied diet without eliminating allergenic foods in healthy children. That diet is also necessary to follow during pregnancy and lactation. Exclusive breastfeeding for at least four months. Introduce solid foods, including allergenic foods until the end of the sixth month of age. Another need is to follow a healthy lifestyle and to avoid exposure to near-roadway traffic-related pollution.

Zdroj dat
https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-201305-0007_Moznosti_prevence_alergie_v_prenatalnim_i_postnatalnim_obdobi_v_roce_2013.php
Zdrojové periodikum / Zdrojový web
Pediatrie pro praxi, Roč. 14, č. 5 (2013)