Místo kousnutí klíštěte sledujte pečlivě - MUDr. Petr Knížek

Autor/ka
Rok vzniku:
2015
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Audiozáznam
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Riziko napadením klíštětem je stále větší. Počasí jim obecně přeje. Navíc na nás číhají na místech, kde dříve nebývala. Parazita je možné si přinést i z městského parku nebo sportoviště. Co nám může infikované klíště způsobit? To byla otázka pro primáře infekčního oddělení Krajské nemocnice v Pardubicích Petra Knížka. Klíšťata v klidu přezimovala a teď se chystají pít nám krev. A to není dobrá zpráva. Drobný parazit nás může nakazit až dvacítkou nejrůznějších infekčních onemocnění. Mezi nejvážnější patří klíšťová encefalitida a lymská borelióza.

Poznámka: 

Lym(e)ská borelióza - projevuje se za několik dnů až týdnů po infekci, většinou červenou skvrnou v místě přisátí klíštěte, případně horečkou, únavou nebo zvracením. Zhruba u čtvrtiny nakažených se nemusí projevit vůbec, ale rovnou přechází do těžko léčitelné chronické formy, kdy postižený musí bojovat s postižením kloubů a šlach, napadením nervové soustavy nebo dalších orgánů.

Klíšťová encefalitida - virové zánětlivé onemocnění mozku a mozkových blan. Nejdříve se objevují bolesti hlavy, únava, horečka, nevolnost a bolesti svalů a kloubů. Asi u jedné čtvrtiny nemocných dochází ke vzniku trvalých následků. Patří k nim například obrny horních končetin, chronické bolesti hlavy, poruchy koncentrace, nálady nebo spánku, snížená výkonnost a deprese.

Zdroj dat
https://pardubice.rozhlas.cz/meli-jste-kliste-misto-kousnuti-sledujte-vice-nez-mesic-6031929?player=on#player