Metabolický syndrom u dětí — Kouření v těhotenství — Pediatr Jan Boženský

Autor/ka
Rok vzniku:
2012
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Videozáznam
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Nadbytečná kila jsou čím dál větší téma pro lékaře i pacienty. V Ostravě rozjeli genetickou studii u dětí s obezitou, v Olomouci se zaměřili na takzvaný metabolický syndrom právě u dětí. Jde o kombinaci diagnóz, jako je obezita, cukrovka či hypertenze, které ohrožují cévy a srdce. Výsledky jsou podle lékařů alarmující. Že za obezitu můžou do jisté míry geny, je už známo, teď se ale zkoumá i další možná příčina, a to viry.
Kuřačky mají podle odborníků vyšší riziko komplikací v těhotenství i po porodu, více ohroženo je i dítě. Podle průzkumů kouří na počátku těhotenství až pětina budoucích matek a skoncovat s cigaretami je pro ně často těžší, než čekaly. Lékaři se snaží vysvětlovat i varovat. V ostravské Vítkovické nemocnici dokonce nabízejí nikotinové náhražky zdarma.
Pečlivě vybíral budoucí povolání, ale medicína to původně nebyla. Dnes mu zabírá většinu času. Zaměřil se na ultrazvuk a léčbu ledvin, už několik let se úspěšně věnuje obezitologii, nejčastěji léčí různé druhy infekcí. Už od roku 2000 působí jako primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě a stihl tam už spoustu věcí.

Délka videozáznamu: 00:26:04.

Zdroj dat
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10315080042-tep-24/412231100222022/