Mathias Reinelt na TV Nova

Autor/ka
Rok vzniku:
2014
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Videozáznam
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Matýsek trpí nevyléčitelnou nemocí. Jeho rodiče marně shánějí bezbariérové bydlení - Teď vám ukážeme příběh jednoho malého bojovníka z Droužkovic u Chomutova. Jmenuje se Matthias, jsou mu 4 roky a statečně se pere s nevyléčitelnou nemocí. Svalová dystrofie Duchennova typu postihuje jenom chlapce a zatím na ni neexistuje žádný lék.
Když byly Matýskovi tři měsíce, rehabilitační sestra si všimla, že pohybově upřednostňuje jednu stranu těla. Po několika testech a vyšetřeních si rodiče vyslechli krutou diagnózu - jejich syn trpí prozatím nevyléčitelnou svalovou dystrofií dyšenova typu. Postupně při ní ochabuje svalstvo. Přenašečkami jsou dívky, nemoc ale postihuje jen chlapce. Ti se pak podle studií dožívají v průměru zhruba 20ti let.
"Máte v ruce bezbranný malinký miminko a najednou se to dozvíte..je to velmi bolestný. Matýsek je velmi pozitivní, zvídavý dítě, je to teda velký bojovník a snaží se, co může," říká Jitka Reineltová, Matýskova maminka. Diagnóza rodině převrátila život naruby. Rodiče se ale rozhodli bojovat. Se synem jeho maminka denně cvičí a rehabilituje. Je přesvědčená, že právě proto Matýsek nemá žádné viditelné příznaky a vše prozatím zvládá.
Chůze do schodů nebo vstávání ze sedu - většina takto nemocných chlapců už s tím má problémy okolo tří let. Mezi 6 a 10 rokem pak přestávají chodit. Rodiče se snaží toto stádium nemoci co nejvíce oddálit.
"Naším cílem je co nejdýl udržet Matýska na nohou, protože věříme tomu, že jednou má naději se dočkat léku," říká jeho maminka. Lék na tuto nemoc zatím není. Rodiče Matýska teď řeší bezbariérové bydlení. Hypotéku si vzít nemůžou. Peněz není nazbyt a navíc počítají totiž s tím, že za pět, šest let bude jeden z nich muset odejít z práce a veškerý svůj čas věnovat péči o syna.

Délka videozáznamu: 00:01:43.

Zdroj dat
https://www.youtube.com/watch?v=p82IkA-KnUs