Interpretace perinatálních a kojeneckých výživových doporučení z pohledu obezitologa

Autor/ka
Rok vzniku:
2013
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Článek v periodikách
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Významnou výzvou 21. století se stala personalizace výživových doporučení, která platí i pro perinatální a kojenecké období. Nežádoucím efektem dosavadních výživových doporučení je vedle nárůstu potravinových alergií především pandemie obezity. Nárůst dětské nadváhy se dá považovat za konkrétní selhání obecných výživových doporučení. V raném dětství se na rozvoji nadváhy podílí především alimentární složka. V tomto věku nelze započítávat civilizační hypomobilitu, která je v současné době stěžejním zdrojem obezity dospělých. Bez prevence nadváhy a individuální úpravy výživových doporučení se nedá epidemie dětské obezity dosavadními zdravotními prostředky zvládnout.

A major challenge of the 21st century is the need for personalised dietary recommendations that also apply to infant and perinatal period. Adverse effect of universal dietary recommendations besides the increase of foodborne allergies is especially the pandemic of obesity. The increase of overweight children can be considered as consequence and failure of global dietary recommendations. In early childhood in the development of obesity is mainly influenced by food component. At this age, we cannot assume with hypomobility, which is currently a cause of core obesity in adults. Without prevention of overweight and individual dietary treatment recommendations epidemic of childhood obesity cannot be managed with current health resources.

Zdroj dat
https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-201302-0005_Interpretace_perinatalnich_a_kojeneckych_vyzivovych_doporuceni_z_pohledu_obezitologa.php
Zdrojové periodikum / Zdrojový web
Pediatrie pro praxi, Roč. 14, č. 2 (2013)