Dávky pomoci v hmotné nouzi a dávky sociální péče pro zdravotně postižené osoby k ... : komentář, platná znění právních předpisů, vzory tiskopisů

Autor/ka
Rok vzniku:
2012
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Monografie a sborník
Online dostupnost
Ne
Podrobnosti o dokumentu

Publikace seznamuje s právní úpravou dávek pomoci v hmotné nouzi po změnách, které byly přijaty v rámci tzv. sociální reformy s účinností od 1. 1. 2012. Komentuje právní úpravu obsaženou jak v zákoně č. 111/2006 Sb., tak v prováděcí vyhlášce č. 505/2006 Sb. Změny, k nimž došlo v době od předchozího vydání knihy. Sociální reforma v právní úpravě dávek pomoci v hmotné nouzi přinesla řadu zásadních změn, včetně převodu působnosti rozhodování o dávkách a jejich výplatě z obecních úřadů na Úřad práce ČR. Podrobně je v této publikaci popsáno posuzování hmotné nouze a přiznávání dávek po provedených změnách, které směřují zejména k omezení zneužívání dávek a k aktivizaci osob v hmotné nouzi s cílem překonat nepříznivou sociální situaci. Ve druhé části publikace autoři seznamují s novou právní úpravou dávek pro osoby se zdravotním postižením, která byla přijata v rámci tzv. sociální reformy s účinností od 1. 1. 2012.

Beck, Petr et al. Dávky pomoci v hmotné nouzi a dávky pro osoby se zdravotním postižením: k 1.5.2012: komentář, právní předpisy. 1. vyd. Olomouc: ANAG, 2012. 447 s. Práce, mzdy, pojištění. ISBN 978-80-7263-744-7.

Související obsah

Problematikou sociálních dávek se, vzhledem k nárokujícím skupinám, na portále Šance Dětem zabývají:

- sekce článků s názvem "Dávky pro rodiny dětí se zdravotním postižením"

- sekce článků s názvem "Tíživá sociální situace"

- článek s názvem "Registr poskytovatelů sociálních služeb"

- článek od Jakuba Tesaře s názvem "Na co mají u nás nárok cizinci s dítětem".

Zdroj dat
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002367858&local_base=NKC