Danielka — Honzík

Autor/ka
Rok vzniku:
2013
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Videozáznam
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Často si stěžujeme, že naše dítě se málo učí, že zapomíná úkoly, zlobí apod. To všechno je pro rodiče dětí, které se narodí s nějakým zdravotním postižením, malichernost. Mají úplně jiné starosti a taky jiné radosti. Každý pokrok, každý sebemenší úspěch je odměnou za obrovské úsilí a lásku, kterou svým dětem věnují. A mezi těmito dětmi se najdou i velcí bojovníci, kteří svůj handicap berou jako součást života, nestěžují si, naopak dělají všechno proto, aby zvládli to, co jejich vrstevníci.

V dnešním pořadu se podíváme za osmiletou Danielkou, která má odmalička vývod, protože jí chybí 80 % střev. Kvůli tomu nemohla dlouho přijímat normální stravu a nevyvíjely se jí kousací svaly v obličeji. S tím souvisel i problém s mluvením, protože chyběla hybnost lícních svalů. Danielka je nesmírně trpělivá a dennodenní rituály s výměnou kanyl, léky a kapačkami přijímá jako samozřejmost. Dokonce už začala chodit do školy. Její maminka věnuje veškerý čas tomu, aby se jednou dokázala zapojit do běžného života a aby mohla samostatně žít a fungovat.

Druhý příběh nás zavede do rodiny manželů Cikrtových. Oba jsou postiženi achondroplazií. Protože věděli, že je toto genetické postižení přenosné na potomky, rozhodli se pro adopci, a proto do rodiny přibyl malý Honzík. Nemá vyvinuté ruce, navíc trpí tzv. syndromem TAR, tedy nedostatečnou tvorbou krevních destiček. Honzík je přes to všechno velice pozitivní dítě. Brzy se u něj objevil hudební talent. Dnes se učí hrát na cimbál, na klavír, věnuje se zpěvu v Dětské opeře Praha. Jeho chuť do života a láska k umění jsou doslova nakažlivé. Zvládá i druhý stupeň základní školy bez asistentky. To vše je velká zásluha jeho a rodičů, kteří stejně jako maminka Daniely věří, že ho dokáží připravit na smysluplný život.

Délka videozáznamu: 00:26:09.

Zdroj dat
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096060107-klic/213562221700018/