Daltonský učební plán

Autor/ka
Rok vzniku:
2010
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Článek v periodikách
Online dostupnost
Ne
Podrobnosti o dokumentu

Daltonská škola v České republice. Představení ZŠ a MŠ Chalabalova v Brně, která je průkopníkem zavádění daltonského plánu v ČR již 20 let. Pedagogové, kteří se na rozvíjení a propagaci daltonského plánu podílejí, jejich aktivity. Rozhovor s ředitelem školy - tradice daltonských škol v českých zemích, jejich existence v období první republiky (V. Příhoda). Inspirace pro uplatnění daltonské metody - spolupráce se školami v Nizozemsku (Utrecht) a Rakousku, zapojení do činnosti Dalton International. Hodnocení dětí podle daltonské metody - kombinace známek, slovního hodnocení a sebehodnocení dítěte. Smysluplná práce s pomůckami, včetně digitálních. Historie vzniku Daltonského učebního plánu (USA, Helen Parkhurstová, 1886 - 1973), který je založen na spolupráci žáků (studentů) a učitelů. Tři základní principy: volnost (zodpovědná svoboda), samostatnost, spolupráce. Využití daltonského plánu ve výuce. Klady daltonského plánu. Daltonské školy v mezinárodním měřítku - rozhovor s R. Röhnerem, prezidentem Dalton International.

Moškvan, Vladimír a Mead, Markéta, ed. Daltonský učební plán. Moderní vyučování: časopis na podporu rozvoje škol, 2010, 16(10), s. 4-10. ISSN 1211-6858.

 

Související obsah

K problematice daltonské pedagogiky a dalších alternativních směrů vzdělávání je na portále Šance Dětem k dispozici článek od Ivany Horváthové s názvem "Alternativní školství".

Zdroj dat
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001351272&local_base=ANL
Zdrojové periodikum / Zdrojový web
Moderní vyučování : časopis na podporu rozvoje škol, Roč. 16, č. 10 (2010)