13. komnata Zuzany Baudyšové

Autor/ka
Rok vzniku:
2008
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Videozáznam
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Zuzana Baudyšová je zakladatelkou a ředitelkou Nadace Naše dítě a Linky bezpečí. Vychovala dva syny a od letošního roku je i dvojnásobnou babičkou. Její muž doc. Antonín Baudyš působil v polistopadové vládě jako ministr obrany, v současné době se zabývá astrologií.
Zuzana Baudyšová vystudovala VŠE a pracovala v bance. Měla velmi dobré postavení, byla jazykově vybavená a vydělávala i dost peněz. Přesto se rozhodla tuto práci opustit a jít za tím, co považovala za své poslání – pomáhat opuštěným, týraným a zneužívaným dětem.
Málokdo ví, že její dětství nebylo příliš šťastné. Vyrůstala sice v úplné rodině, ale společně s babičkou, tchýní matky, která neměla snachu ani vnučku ráda a neustále vyvolávala konflikty. Rodina byla poznamenaná také bigotním katolicismem otce, který ač horlivý katolík, matku často podváděl. Maminka Zuzany Baudyšové zemřela předčasně v pětačtyřiceti letech.
Když byla matka nemocná, do rodiny často přijížděl její bratr, strýc Zuzany, který pracoval jako lékař. Dospívající Zuzanu verbálně sexuálně obtěžoval, dělal jí návrhy. Zuzana Baudyšová to nikomu neřekla, dokázala se ubránit sama.
Dala si za úkol vytvořit nadaci, která by dětem v podobné situaci pomáhala.
Dětství Zuzany Baudyšové bylo sice krušné, ale jí samotné se podařilo vytvořit krásnou a harmonickou rodinu, jejíž součástí jsou také dvě kočky a tři psi. Má velmi hezký vztah se svými syny a jejich ženy zcela přirozeně začlenila do své rodiny. S manželem Antonínem se seznámila v květnu 1964 a od té doby se už neopustili. Její životní příběh začal smutně, ale má dobrý konec. Zuzana Baudyšová říká, že by se nikdo neměl vymlouvat na své dětství a vzpomínat celý život staré křivdy. Lépe je dívat se dopředu a snažit se pomáhat druhým.
Průvodkyní pořadem je redaktorka Zuzana Burešová.

Délka videozáznamu: 00:25:56.

Zdroj dat
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1186000189-13-komnata/208562210800013-13-komnata-zuzany-baudysove/