Počet školních jídelen s dietním stravováním roste pomalu

Datum publikace: 15. 01. 2018
Periodikum:
tyden.cz
Roste počet dětí, které trpí různými potravinovými alergiemi a trávicími obtížemi. Většina školních jídelen ale na tuto situaci nereaguje.

Asi deset procent školních jídelen a pětina výdejen a vývařoven poskytovaly v uplynulém školním roce dietní stravování pro děti se zdravotními problémy či alergiemi. Jejich počet rostl pomalu. Dietně upravené pokrmy, tedy například bez lepku, nabízely jídelny, kde o ně rodiče projevili zájem a zároveň s jejich přípravou souhlasili kuchaři. Motivace pracovníků jídelen ale i s ohledem na jejich nízké platy nebyla veliká. Ve své tematické zprávě to uvedla Česká školní inspekce (ČŠI).

Školní jídelny se sice podle inspekce loni snažily vycházet zdravotním potřebám dětí vstříc, často ale zajišťovaly jen dílčí úpravy jídla nebo ohřev stravy z domova, protože to pro ně bylo snadnější než komplexní příprava a nabídka dietních jídel. Zhruba 37 procent jídelen upravovalo jídlo částečně podle potřeb dětí s různými potravinovými alergiemi.

Možnost dietního stravování ve školách měly podle ČŠI nejčastěji děti, které trpí celiakií, jež vyžaduje omezení lepku, který se nachází v obilovinách. V Česku touto nemocí trpí podle odhadů odborníků okolo jednoho procenta populace a počty lidí, kteří dodržují bezlepkovou dietu, stoupají. Bezlepková jídla byla ve školách v minulém roce na třech čtvrtinách dietních jídelníčků.

Celý článek naleznete na: https://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/deti/pocet-skolnich-jidelen-s-dietnim-stravovanim-roste-pomalu_452894.html

další zprávy z médií