Nejčastější těžké alergie na potraviny

Datum publikace: 08. 03. 2013
Periodikum:
novinky.cz
Potravinové alergie jsou stále častější jak u dětí, tak dospělých.

Sestavili jsme pro vás seznam těch nejzáludnějších potravin, které způsobují 50 až 90 % všech těžkých alergických reakcí na jídlo.

Seřadili jsme je podle četnosti:

1. Mléko

Alergie na bílkovinu kravského mléka se vyskytuje u 2 až 3 % kojenců a batolat. Většina dětí z tohoto problému vyroste do svých šesti let. Mléko se může skrývat mimo jiné i v masných výrobcích, „nemléčných“ šlehačkách, tělové a vlasové kosmetice a v dalších produktech, kde by to nikdo nečekal.

2. Burské oříšky

Přecitlivělostí na buráky trpí 1,4 % dětí a 0,6 % dospělých. Často jde o velmi těžkou alergii s nejvyšším počtem život ohrožujících anafylaktických reakcí. Mnohdy bývá celoživotní, jen pětina dětí z ní do šesti let vyroste. Buráky se mohou skrývat také v různých omáčkách a chilli, a dokonce i v ptačím zobu.

3. Korýši

Korýši jsou nejčastějším alergenem u dospělých (až 2 procenta). U dětí jde naopak o vzácný problém (0,1 procenta). Alergie se rozvíjí později v průběhu života a bývá těžká a celoživotní. Nebezpečí může číhat ve vitamínech či granulích pro domácí zvířata a rybičky. Alergici často reagují i na vzduchem přenášené částečky z vařeného pokrmu.

Celý seznam najdete na: https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-nejcastejsi-tezke-alergie-na-potraviny-183586.

dětská ústa