Život s mentální anorexií — Metabolický rozvrat těla — Internistka Miroslava Navrátilová

Autor/ka
Rok vzniku:
2012
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Videozáznam
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Porucha v příjmu potravy nezní jako ta nejzávažnější diagnóza, když ale člověk úmyslně přestane jíst, může se stát obětí zákeřné nemoci.
Život s mentální anorexií: na počátku je touha po štíhlé a ještě štíhlejší linii. Dívky se vidí jiné, než ve skutečnosti jsou, nepomáhají rady ani hrozby. Dnes 18letá Adéla žije s nemocí více než pět let. Mentální anorexie a bulimie postihuje v Česku podle dostupných údajů asi 6 % dívek a žen, nejohroženější jsou ve věku 12 až 22 let.
Metabolický rozvrat těla: drastické hubnutí u mentální anorexie, v kombinaci se záchvaty přejídání u bulimie, vede k totálnímu rozvratu látkové přeměny. Už nejde jen o hmotnost, tělo začne trávit samo sebe. Ve Fakultní nemocnici v Brně se na léčbu nemoci specializují už dlouho a významnou roli tady má laboratorní analýza tělních tekutin.
Internistka Miroslava Navrátilová: některým předepisuje, jak co nejrychleji přibrat, jiným, jak co nejlépe zhubnout. Poruchy příjmu potravy patří k trochu opomíjeným kapitolám medicíny - ona jim propadla hned na počátku kariéry. Pouští se do boje i o zdraví a životy těch, kteří často pomoc ani nehledají, nebo ji dlouho odmítají.

Délka videa: 00:25:51.

Související obsah

K problematice poruch příjmu potravy (nejen mentální anorexie) jsou na portále Šance Dětem k dispozici tyto články:

- od Jana Kulhánka s názvem "Poruchy příjmu potravy v dětství a dospívání"

- od Františka Davida Krcha s názvem "Poruchy příjmu potravy u dětí a dospívajících"

- od Dany Hajné s názvem "Poruchy příjmu potravy a bolesti břicha".

Zdroj dat
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10315080042-tep-24/412231100222007/