Jak předcházet riziku alkoholové závislosti u dětí a mládeže?

Autor/ka
Rok vzniku:
2006
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Videozáznam
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Záměrem je poradit rodičům, jak se k problému stavět. Alkohol představuje pro děti a mládež riziko, které je však láká. Alkohol je relativně dostupná droga, v české společnosti tolerovaná. Co u dětí spouští chuť na alkohol a jak mají být rodiče na tuto skutečnost připraveni? Co dělat pro to, aby alkohol pro děti nebyl atraktivnější než aktivní trávení volného času? Jak postupovat, jestliže dítě alkohol okusilo, zvyká si na něj a pohybuje se v prostředí, kde ho to k pití svádí? Jak neztratit rodičovskou důvěru?
Mnozí rodiče nabádají své děti k ostražitosti před alkoholem, sami však pití holdovali nebo holdují. A děti? Základní legislativní normu, která zakazuje nezletilým konzumovat alkoholic-ké nápoje, nedodržuje 90 % dětí školního věku. A to je natolik znepokojivé číslo, že jsme se v pořadu Rodina & škola rozhodli pohovořit s odborníky o riziku závislosti dětí na alkoholu.
Hosté pořadu:
Helena Vrbková ze společnosti Život bez závislostí ; psycholog Michael Chytrý ; Ladislav Csémy z Psychiatrického centra v Praze ; herec Roman Skamene

Délka videa: 00:17:59.

Zdroj dat
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1128654162-rodina-a-ja/206562230640020-rodina-skola/